Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Syftet med sidtypen Nyheter är att visa upp aktuell och relevant information och innefattar pressmeddelanden, studentinformationforskningsresultat, forskningsnyheter och nyheter om samarbetenutbildningsnyheter och stora samverkansprojekt. Alla publicerade nyheter listas på sidan Hitta nyheter på centrala gu.se samt under fliken Nyheter i det interna söket. Det går att filtrera utifrån organisation och på ett av de elva områdena.

...

Expand
titleVad är en nyhet på gu.se

Målgruppen på gu.se är primärt extern vilket påverkar vilka nyheter du ska publicera. Det finns några generella regler riktlinjer för vad en nyhet faktiskt är, tänk på att allt nytt inte är nyheter. Fundera på om en eller följande punkter är uppfyllda (ju fler desto ”bättre” som nyhet betraktat):

  • Aktuell, alltså någonting nyttAktuellt i tiden och speglar samtiden.

  • Berör och intresserar många – påverka människor för att vara en nyhet, både allmänhet och media.

  • Något överraskande eller ovanligt som är det utanför det normala är det en nyhet.

  • Närhet i tid och rum och som gör att många kan relatera till i sin vardag.

  • Unikt eller udda – först, störst, snabbast, endast i världen, exotiskt, roligt, udda och så vidare.

Andra saker som har betydelse:

  • Nytt och angeläget perspektiv på aktuell debatt.

  • Färgstark personlighet, kändisvärde eller offentlig person.

  • Det finns bra bilder/film till nyheten.

Ämnen vi skriver nyheter om vid Göteborgs universitet kan delas in i några olika kategorier. Där många kan bli bra nyheter om de skrivs rätt.

Forskningsresultat

Nya forskningsresultat är den viktigaste och vanligaste typen av nyhet från den egna verksamheten, och att som kommunikatör/pressansvarig försöka fånga upp sådana resultat är en viktig del i nyhetsarbetet

Nya forskningsresultat

Nya forskningsresultat är en viktig och vanlig typ av nyhet på gu.se, det kan handla om publiceringar i vetenskapliga tidskrifter eller ett forskningsresultat som uppfyller punkterna ovan. Här är pressmeddelandet, både som nyhet tagg i nyheten på gu.se och som utskick till media, de givna kanalerna. Ofta är forskningsresultaten intressanta för externa målgrupper, om de presenteras på rätt sätt. Ibland handlar det om publiceringar i vetenskapliga tidskrifter som vi kan fånga upp, och de tyngsta, som Nature och Science, innebär ett nyhetsvärde i kraft av sin statusDet är viktigt att du presenterar forskningsresultatet på ett sätt som intresserar och fångar allmänheten.

Pågående forskning

Att skriva om ett pågående forskningsprojekt är en typ av nyhet som ofta fungerar bra på webben. Det kan till exempel handla om en arkeologisk utgrävning, återplantering av ålgräs eller någonting annat som ger ett Pågående forskningsprojekt kan fungera bra som nyhet på gu.se, det kan handla om någonting som ger bra tillfälle att berätta om angelägen forskning. Finns material sedan tidigare, exempelvis forskningsprojektsidor personen är med i eller driver, så länka till dessa.

Forskningsmedel

Nya anslag eller projekt kan fungera bra aktuell forskning eller forskning som fått forskningsmedel till exempel arkeologisk utgrävning. Länka till relevant innehåll där besökaren kan läsa mer.

Nya forskningsanslag

Nya forskningsanslag kan fungera som nyhet på gu.se. Här behöver du som redaktör skriva så att en bredare publik förstår projektet eller gruppen som fått forskningsmedel. Som att förklara vad projektet/forskaren vill undersöka, vad man hoppas uppnå, och varför det är viktigtDock är det viktigt att förklara vad anslaget faktiskt ska användas till. Länka till relevant innehåll där besökaren kan läsa mer.

Om det rör sig om väldigt stora projekt kopplade till mycket pengar, som till exempel gemensamma satsningar med tunga aktörer som innebär rekrytering av nya forskare och/eller att nya centrum bildas, kan detta vara intressant för media och värt att tipsa om.Finns material sedan tidigare, exempelvis forskningsprojektsida, så länka till dessa

Stora samverkansprojekt

Framgångsberättelser

Att lyfta berättelser om studenter, forskare, alumner och så vidare fungerar som nyhet på gu.se. Länka till relevant innehåll där besökaren kan läsa mer.

Utmärkelser och utnämningar

Nya utnämningar (exempelvis professorer) och utmärkelser fungerar som en nyhet på webben. Skriver du en sådan, så tänk på att förklara sammanhanget. Det kan handla om något så enkelt som att bifoga en faktaruta om vem personen är, vad hen ska göra, vilken forskning det handlar om och så vidare.

Tänkt på att det kan komma läsare som inte känner till personen eller sammanhanget, ge även dessa möjligheten att förstå nyheten. Finns material sedan tidigare, exempelvis forskningsprojekt personen är med i eller driver, så länka till dessa.

Nya böcker

Nya böcker skrivna av forskare lämpar sig ofta för en nyhetstext på webben. Det går också ibland som nyhet på gu.se. Rekommendationen är dock att allmänheten ska kunna ta del av boken på något sätt. Ett tips är att använda sig av modellen ”Tre frågor till…” med ett enkel fråga/svar-upplägg.

Interna och externa evenemang

Arrangemang är en del av den dagliga verksamheten, och oftast

Öppna evenemang som har passerat

Evenemang som varit öppna för allmänheten är inte intressanta att lyfta i förväg lyfta i en nyhet. För det , då ska mallen för evenemang användas. Däremot kan det vara intressant att i efterhand i ha en webbnyhet berätta nyhet om arrangemanget, vilka ämnen som togs upp och vilka rön som presenterades.

Studentprojekt och andra studentrelaterade nyheter

Utbildningsnyheter

Nya utbildningar kan också vara värda att uppmärksamma, det beror på hur unika de är. Media kan vara intresserade av uppsatser som innehåller nya vinklar på aktuella ämnen.

Expand
titleVad är inte en nyhet på gu.se

En medarbetare intervjuas i media

En intervju i media är naturligtvis intressant för en verksamhet att berätta om. Dock är det av litet intresse för universitetet i stort. Istället kan du lösa det genom att skapa en informationssida som handlar om hur er verksamhet exponeras i media. Till exempel:

Dessa sidor kan puffas till på startsidor där puffnamnet kan ändras beroende på om något nytt hänt. Om era medarbetare mer sällan är med i media kan ni lyfta fram de specifika tillfällena genom att lägga upp en puff eller kortare text på er sida om det och länka till intervjun.

Ett internt seminarium

Att verksamheten har ett internt seminarium som överhuvudtaget

Evenemang

  • Interna evenemang som inte vänder sig till

extern publik är inte en nyhet
  • allmänheten ska inte publiceras på gu.se.

  • Evenemang som är öppna för allmänheten ska inte lyftas i en nyhet, utan mallen evenemang ska användas.

  • Passerade evenemang fungerar inte som nyhet på gu.se, till exempel referat från konferenser.

Ny publicering

Att en forskare publicerat sig i en vetenskaplig tidskrift är inte en nyhet på gu.se. För att det ska vara aktuellt som nyhet behöver riktlinjer i “vad är en nyhet” vara uppfyllda.

om texten inte skrivs så att en extern besökare förstår vad den handlar om. Det räcker inte med artikelns rubrik, utan här behöver redaktören sätta sig in i vad det handlar om och skriva en text som kan förstås av en bred publik.

En tjänst lyses ut

Att verksamheten söker en ny lektor, studieadministratör eller doktorand kan vara av stort värde för den enskilda verksamheten men inte för universitetet i stort. Att det finns nya tjänster kan definitivt vara något en redaktör vill lyfta in på verksamhetens startsida. För att få till en levande känsla på er yta kan du även här arbeta med puffar. Gör en puff generellt till lediga anställningar. Du kan också göra specifika puffar, eller listor, Lediga tjänster ska inte publiceras som en nyhet på gu.se, med undantaget om universitetet söker en ny rektor. Däremot kan du arbeta med puffar eller listor för lediga anställningar på din yta, dels till generella sidan lediga anställningar men också till specifika annonser.

Du kan också skapa en informationssida med en kort beskrivning av tjänsten och länk till annonsen. Kom ihåg att uppdatera en sådan sida så att det inte ligger gamla annonser! Exempel: Jobba hos oss – Havet

Små samverkansprojekt

Utmärkelser och utnämningar

Nya utnämningar (exempelvis professorer, docent) och utmärkelser fungerar inte som en nyhet på gu.se, en sådan nyhet passar bättre på medarbetarportalen.

Expand
titleTagga med rätt område

I listningen av nyheter kan besökaren filtrera nyheterna utifrån olika områden Det är viktigt att tagga nyheten med rätt områden. Vi har 12 olika områden för nyheter på gu.se:

Område(svenska)

Område (engelska)

Beskrivning

Evenemang

Event

Havet

Ocean

Hållbarhet och miljö

Sustainability and environment

Hälsa och medicin

Health and medicine

Kultur och språk

Culture and languages

Ledning

University management

Naturvetenskap och IT

Science and Information Technology

Om universitetet

About the university

Pressmeddelande

Press release

Tagga inte med pressmeddelande om nyheten inte har skickats Får endast användas när ett pressmeddelande har gått ut till media via utskickningssystemet (Cision).

Samhälle och ekonomi

Society and economy

Student

Student

Utbildning och lärande

Education and learning

Expand
titleTa bort nyheter som inte är aktuella efter 12 månader

Nyheter som inte är aktuella ska avpubliceras eller flyttas till sökbart arkiv efter 12 månader. Du kan göra detta på två sätt:

  • Gå genom dina nyheter en gång i månaden och ta bort inaktuella nyheter som är publicerade för mer än 12 månader sen.

  • Schemalägg avpubliceringsdatum när du skapar din nyhet.

Har du en äldre nyhet som fortfarande är välbesökt, fundera på om du kan sammanfoga innehållet med befintligt fast innehåll på till exempel en forskningsprojektsida eller en informationssida.

Expand
titleBeskrivande rubrik som är unik

Rubriken ska vara beskrivande för att tydliggöra vad nyheten handlar om. Det är också viktigt att rubriken är unik för att undvika konkurrerande val för besökaren och sökmotorer. Rubriken ska dessutom innehålla det ord som du vet att din målgrupp använder för att söka på ditt innehåll.

Expand
titleKort och koncis ingress

Ingressen ska på ett kort och koncist sätt tala om för besökaren vad nyheten handlar om. För att hjälpa sökmotorerna ska ingressen också tydligt, på egen hand, förklara vad nyheten handlar om.

om det bidrar till att snabbt och tydligt ge en förståelse för vilken information som finns
Expand
Huvudbild/film
titleAnvänd huvudbild
men undvik huvudfilm
  • På nyheter är rekommendationen att du använder en huvudbild som synliggör informationen i nyheten.

  • Väljer du att ha en huvudbild ska den Huvudbild ska följa Göteborgs Universitets bildmanér.

  • När du valt bild måste du ange en alternativ text som beskriver vad bilden föreställer. Du kan välja att lägga till en bildtext för att tillföra mer än det man ser direkt i bilden.

Rekommendationen är att undvika film överst på nyheten:

  • Dels kan en sida ta lång tid att ladda på grund av videon vilket i sin tur påverkar sökmotorer negativt.

  • Dels kan det distrahera och konkurrera från navigeringen på genomgångssidan.

...